Κυριακή 4 Απριλίου 2021

#52 Δυο απίθανες πολεμικές ιστορίες

 Ο "Αβύθιστος Σαμ" και ο "Στρατιώτης Τριών Στρατών"

Δυο απίθανες ιστορίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου



Του "Ιδεογράφου"

1) Ο Αβύθιστος Σαμ



Ο Αβύθιστος Σαμ (φώτο 1) ήταν ένας βετεράνος των θαλασσών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας ασπρόμαυρος γάτος πολύ τυχερός- σε αντίθεση με τα πληρώματα των πλοίων πάνω στα οποία υπηρέτησε. Η λέξη υπηρέτησε δεν αποτελεί λεκτικό σχήμα γιατί, πράγματι, οι γάτες ήταν επιθυμητές στα καράβια και τα πολεμικά πλοία. Οι λόγοι ήταν ότι αποτελούσαν καλή συντροφιά στους ναυτικούς, κυνηγούσαν τρωκτικά που αχρήστευαν από τα αποθέματα φαγητού μέχρι τις καλωδιώσεις (παλιότερα μετέφεραν και την πανούκλα) και με καλή παρατήρηση, από την νευρικότητά τους για παράδειγμα, καταλάβαινε κανείς αν έρχεται καταιγίδα. Γενικά οι γάτες θεωρούνταν καλότυχα ζώα για ένα πλοίο και μόλις το 1975 απαγορεύτηκαν από τα πολεμικά της Αγγλίας (μαζί με την διανομή ρουμιού μετά το βραδινό συσσίτιο)- υποτίθεται για λόγους υγειινής.

Ο Αβύθιστος Σαμ, όπως θα δούμε, δύσκολα θα θεωρηθεί γουρλής. Η φοβερή του ιστορία ξεκινάει από το γερμανικό θωρηκτό "Μπίσμαρκ". Στο παρθενικό του ταξίδι, τον Μάϊο του 1941, το Μπίσμαρκ με τον Αβύθιστο Σαμ στο πλήρωμά του ενεπλάκη στον αρκτικό κύκλο σε ναυμαχία με δυο αγγλικά θωρηκτά, το "Χουντ" και το "Πρινς οφ Γουέιλς" (με τον μαύρο γάτο Μπλάκι στο πλήρωμά του), βυθίζοντας αύτανδρο (πλην τριών από τους 1800) το πρώτο. Οι εγγλέζοι το έψαχναν μετά σε όλον τον Ατλαντικό, μέχρι που τορπιλοπλάνα από το "Αρκ Ρόγιαλ" κατάφεραν να το χτυπήσουν στο πηδάλιο και να το ακινητοποιήσουν. Στη συνέχεια κατέφτασε μια πανίσχυρη μοίρα του αγγλικού ναυτικού, η οποία περικύκλωσε και ξεκίνησε να κανονιοβολεί το γερμανικό υπερθωρηκτό, διαλύοντας το σιγά σιγά, χτυπώντας με οβίδες των 16 ιντσών ακόμα και όταν πια είχε μεταβληθεί σε παλιοσίδερα που απλά επέπλεαν• ένα μακελειό, από όπου επέζησαν εκατό ναύτες από τους δυο χιλιάδες. Και ο Αβύθιστος Σαμ!

Μια μέρα μετά, το βρετανικό αντιτορπιλικό "Κόσσακ" ανακάλυψε στην περιοχή του ναυαγίου μια σανίδα με τον Αβύθιστο Σαμ πάνω. Τον περισυνέλεξε και τον ναυτολόγησε με το γερμανικό όνομα Όσκαρ. Το προηγούμενο όνομά του δεν έγινε ποτέ γνωστό. Το "Κόσσακ" συνόδευε νηοπομπές από το Γιβραλτάρ μέχρι τα βρετανικά νησιά, όταν τον Σεπτέμβρη του 1941 τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο. Το πλοίο με μεγάλες ζημιές προσπάθησε να επιστρέψει στο Γιβραλτάρ, αλλά μετά από τρεις μέρες βυθίστηκε. Ο Όσκαρ βρέθηκε καλυμμένος με λάδια πάνω σε μια σχεδία. Περισυνελέγη και ενσωματώθηκε στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου "Αρκ Ρόγιαλ" και τότε πήρε το όνομα με το οποίο έμεινε στην ιστορία: ο Αβύθιστος Σαμ, που είχε επιζήσει δυο ναυαγίων.

Λίγους μήνες αργότερα το "Αρκ Ρόγιαλ"
τορπιλίζεται κι αυτό (από το υποβρύχιο U-81) και βυθίζεται! Και πάλι ο Αβύθιστος Σαμ σώζεται, αυτήν την φορά πάνω σε βάρκα με άλλους, μια και το Αρκ Ρόγιαλ βούλιαξε αργά, με το "εγκαταλείψατε το πλοίο" να έχει δοθεί συντεταγμένα. Σύμφωνα με μαρτυρία των διασωστών, ο Αβύθιστος Σαμ ήταν πολύ νευρικός. Ήταν το τρίτο ναυάγιο που του συνέβαινε. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο! Που θα πήγαινε αυτή η ιστορία; Έτσι, ο γάτος αποστρατεύτηκε και μετά από σύντομη παραμονή στην οικία του κυβερνήτη του Γιβραλτάρ, στάλθηκε στην Αγγλία στον Οίκο Βετεράνων Ναυτικών όπου έζησε ήσυχα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, μέχρι το 1955 που πέθανε. Το πορτραίτο του (φώτο 2) κοσμεί ένα μουσείο στο Μπέλφαστ.

2) Στρατιώτης σε τρεις διαφορετικούς στρατούς


Ο στρατιώτης με την ξινίλα/ξενέρα στη φάτσα λεγόταν Γιάν Κυονγιόν. Η ξενέρα εξηγείται από την απίστευτη ιστορία του, ή- καλύτερα- απίστευτη στρατιωτική "καριέρα" του.

Γεννήθηκε το 1920 στην Κορέα. Το 1938 οι ιάπωνες που είχαν καταλάβει τη χώρα του, τον ανάγκασαν να υπηρετήσει στο στρατό τους. Τον έστειλαν στην Μαντζουρία. Το 1939 η Ιαπωνία επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, το επεισόδιο που έγινε γνωστό ως Μάχη του Χαλχίν Γκολ, και συνετρίβη, γεγονός που την απέτρεψε από το να ξαναεπιτεθεί, ακόμα και όταν η σύμμαχός της Ιαπωνίας Γερμανία ξεκίνησε την εισβολή στην ΕΣΣΔ. Οι σοβιετικοί τότε έπιασαν πολλούς αιχμαλώτους, ένας εκ των οποίων ήταν ο Κυονγιόν.

Τον έβαλαν σε στρατόπεδο εργασίας, όμως το 1942 τον υποχρέωσαν να πολεμήσει τους γερμανούς. Τον Μάρτη του 1943, οι ναζί επιτέθηκαν στο Χάρκοβο, το οποίο είχαν καταφέρει να απελευθερώσουν προσωρινά οι σοβιετικοί, και περικυκλώνοντας την πόλη έπιασαν αρκετούς αιχμαλώτους, ένας εκ των οποίων ήταν ο...Κυονγιόν!
Οι γερμανοί τον ανάγκασαν να καταταγεί στη βέρμαχτ και τον έστειλαν στη Νορμανδία, όπου είχαν τις μέτριες ή προς ανασυγκρότηση μονάδες τους. Όταν τον Ιούνη του 1944 οι αμερικάνοι κάνανε απόβαση, στην ακτή "Γιούτα" δεν γνώρισαν αντίσταση. Οι στρατιώτες που υπήρχαν εκεί παραδόθηκαν σχεδόν αμέσως, είτε στους πεζοναύτες είτε στους αλεξιπτωτιστές που έπεσαν από βραδίς λίγο πιο μέσα από την ακτή. Ένας από αυτούς ήταν πάλι ο Κυονγιόν! Τότε τραβήχτηκε η φωτογραφία.

Οι αμερικάνοι τον έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αγγλία και όταν τελείωσε ο πόλεμος τον άφησαν ελεύθερο. Αυτός προτίμησε να παραμείνει εκεί, και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου και πέθανε μετά από πολλά χρόνια.
Ο τύπος υπηρέτησε και αιχμαλωτίστηκε από τρεις στρατούς, κανείς εκ των οποίων δεν ήταν της χώρας του. Πάλι καλά που δεν τον στρατολόγησαν και οι Αμερικάνοι με τη σειρά τους, να τον στείλουν το 1950 να πολεμήσει τους...κορεάτες. Πήγαινε πολύ μάλλον. Τουλάχιστον θα τον πιάνανε αιχμάλωτο ομοεθνείς του αυτήν τη φορά- γιατί ότι θα αιχμαλωτιζόταν για μια ακόμη φορά, είναι σίγουρο. Και έτσι θα είχε κάνει τον πλήρη γύρο του κόσμου. Με το ζόρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου