Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

#18 Μικρά της Ιστορίας VI (Δυο βιβλία γυναικείου αντιφεμινισμού)

Γυναικείος Αντιφεμινισμός

Δυο βιβλία-σταθμός στην συντηρητική στροφή της Αμερικής της δεκαετίας του '70


Άλλα "Μικρά της Ιστορίας" ΕΔΩ
Του «Ιδεογράφου»

Το βιβλίο Total Woman ("Ολοκληρωμένη Γυναίκα"-φώτο1) της αμερικανίδας Μάραμπελ Μόργκαν εκδόθηκε το 1973 και πούλησε τον πρώτο χρόνο 500.000 αντίτυπα. Έγινε πρώτο σε κυκλοφορία μη-λογοτεχνικό βιβλίο στις ΗΠΑ την χρονιά εκείνη. Τι ήταν αυτό το βιβλίο; Ήταν η απάντηση των συντηρητικών και θρησκόληπτων γυναικών στο φεμινιστικό κίνημα. Η βασική ιδέα ήταν ότι η γυναίκα πρέπει καταρχήν να ικανοποιεί τον άντρα της, ο οποίος θεωρείται εξ ορισμού "η κολώνα του σπιτιού", και στο βιβλίο παρέχονταν συμβουλές για αυτό ακριβώς. Επιγραμματικά:

You wives must submit to your husbands’ leadership in the same way you submit to the Lord.


Η ίδια η συγγραφέας διοργάνωνε σεμινάρια έναντι αμοιβής σε εκπαιδεύτριες που με την σειρά τους παρέμβαιναν σε εκκλησίες (κυρίως ευαγγελικές) και διοργάνωναν διαλέξεις, μαθήματα κλπ. Στήθηκε δηλαδή μια μπίζνα, παράλληλα με την απροκάλυπτα συντηρητική κατεύθυνση που είχε έτσι κι αλλιώς το βιβλίο. Δημιουργήθηκε, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, αντιφεμινιστικό κίνημα που άρχισε να εκδίδει κι άλλα παρεμφερή βιβλία και να παρεμβαίνει και στην πολιτική σκηνή, πχ με την καμπάνια ενάντια στο Equal Rights Amendement, την τροποποίηση του αμερικάνικου συντάγματος που θα αναγνώριζε ίσα δικαιώματα σε γυναίκες και άντρες σε όλους τους τομείς. Για να γίνει η τροποποίηση που διεκδικούσε το προοδευτικό κίνημα έπρεπε αυτή να εγκριθεί με δημοψηφίσματα από τριάντα οκτώ πολιτείες και όταν εμφανίστηκαν εκείνες, οι αντιφεμινίστριες, οι πολιτείες ήταν τριάντα τέσσερις. Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα του αντιδραστικού τους αγώνα ήταν ότι μέχρι το 1979 πέντε πολιτείες από τις τριάντα τέσσερις πήραν πίσω την έγκρισή τους για την Τροπολογία Ίσων Δικαιωμάτων! Η αντιδραστική στροφή στις ΗΠΑ των δεκαετιών ’70 και ’80 συνεχιζόταν απρόσκοπτα σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Οι πρώτες γυναικείες αντιφεμινιστικές κινήσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα• ήδη από το 1965, μια Έλεν Άντελιν είχε εκδώσει το Fascinating womanhood ("Σαγηνευτική γυναίκα"), που επίσης πουλήθηκε το 1974 σε 500.000 αντίτυπα. Πριν πέρασε περίπου αδιάφορα. Η βασική ιδέα σε αυτό είναι ότι οι ανάγκες του άντρα είναι πιο σημαντικές και πρέπει να προηγούνται από αυτές της γυναίκας του. Γιατί πέρασε στην αρχή αδιάφορα η έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου; Το πεδίο ήταν εχθρικό τη δεκαετία του '60 για να πάρει κανείς σοβαρά μια τέτοια άποψη. Όμως τη δεκαετία του '70, με την υποχώρηση του Κινήματος, βρήκαν βήμα και στην τηλεόραση αυτές οι απόψεις. Η επιρροή αυτού του μέσου ήταν καταλυτική- η οποία φυσικά ελεγχόταν από επιχειρηματικούς κολοσσούς, εκ φύσεως αντιδραστικούς. Πριν, οι φεμινίστριες, ένα κίνημα με σπουδαία παράδοση στις ΗΠΑ, είχαν κερδίσει αρκετές μάχες και κάποιες ομάδες από αυτές κάνανε και ακτιβίστικες κινήσεις, πχ να ακυρώσουν τον διαγωνισμό καλλιστείων του 1968, εισβάλλοντας στον χώρο και φορώντας την κορδέλα της Μις Αμέρικα σε ένα πρόβατο (φώτο 2). Η συγκεκριμένη κίνηση έμεινε στην ιστορία.

Κατά μία έννοια, η άρχουσα τάξη στην Αμερική ξέρει να ελίσσεται θαυμάσια. Βάζει μαύρους να δέρνουν μαύρους ή γυναίκες να μπλοκάρουν τα ίσα δικαιώματα των γυναικών. "Όμοια θεραπεύουν όμοια" λέει η αρχή της (ψευδοεπιστήμης της) Ομοιοπαθητικής.


Προηγούμενο Μικρό της Ιστορίας: V (No Vietcong ever called me nigger)
Επόμενο Μικρό της Ιστορίας: VII (Δυο διάσημες αυτοκτονίες)

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο κι ενημερωτικό άρθρο. Ο επίλογος όλο το ζουμί. Για το "Διαίρει και βασίλευε" της άρχουσας τάξης, υπάρχει η σοφή λαϊκή απάντηση "Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή