Από το τρέξιμο στο running
Του «Ιδεογράφου»
Ούτε χορηγοί ούτε διαφημίσεις και ένας στύλος στην μέση! |
Ο ενήλικος για να τρέξει όμως-ή να κάνει ποδήλατο, δεν διαφέρει- πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος. Να προλάβει κάτι. Να γλυτώσει από κάτι. Αλλά και να βελτιώσει την υγεία του. Ο Ουμπέρτο Έκο λέει ότι ο αθλητισμός γενικά (όχι ο πρωταθλητισμός, κάνει σωστά αυτήν τη διάκριση) είναι η πιο λογική σπατάλη του ανθρώπου.
"Στην αθλητική δραστηριότητα κυριαρχεί η σπατάλη ενέργειας.[...]Τώρα, αυτή η σπατάλη είναι τελείως υγιής. Είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο του παιχνιδιού. Και ο άνθρωπος, όπως όλα τα ζώα, νιώθει τη σωματική και ψυχική ανάγκη να παίξει. Υπάρχει επομένως ένα είδος σπατάλης που δεν μπορούμε να αποφύγουμε: σημαίνει για μας ελευθερία, ελευθερία από την τυραννία της αναπόφευκτης, απαραίτητης δουλειάς.
Αν δίπλα σε μένα που πετάω μια πέτρα έρθει κάποιος άλλος για να την πετάξει ακόμη πιο μακριά, το παιχνίδι παίρνει τη μορφή του "αγωνίσματος": και αυτό είναι σπατάλη, σωματικής και πνευματικής ενέργειας, αλλά αυτή η σπατάλη καταλήγει σε κάποιο κέρδος. Έχουμε βελτίωση της σωματικής διάπλασης, ανάπτυξη και έλεγχο της άμιλλας, χαλιναγώγηση της έμφυτης επιθετικότητας χάρη στους κανόνες." [1]
Σήμερα κάποια δεδομένα έχουνε διαφοροποιηθεί. Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος απέδωσε τα δηλητηριασμένα του φρούτα. Η κατακόρυφη άνοδος της ανεργίας και η παρατεταμένη διάρκειά της δημιούργησαν σε χιλιάδες ανθρώπους άπλετο ελεύθερο χρόνο, ή χρόνο για να σκοτώσουν ή χρόνο για να γεμίσουν έτσι που να νιώσουν ενεργοί και δημιουργικοί.Το ρήμαγμα της υπαίθρου, η μόλυνση νερών, εδαφών και αέρα, καθώς και τα χαμηλότατης αξίας διατροφικά προϊόντα έχουνε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Και η ραγδαία φτωχοποίηση των μικρομεσαίων και κάτω στρωμάτων ώθησε χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν τον πιο φτηνό τρόπο άθλησης: το τρέξιμο. Κανονικά αρκεί ένα ζευγάρι κατάλληλα αθλητικά παπούτσια [3]. Ή μήπως όχι;
Άλλοι κάνουν running και άλλοι τρέχουν! |
Run Greece: και πληρώνεις και διαφημίζεις. |
Η άθληση συνδυάστηκε με την κατανάλωση, και δεν εννοώ μόνο θερμίδων. Και αν δεν έχεις για να καταναλώσεις; Δημιουργείται μια πίκρα, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που ψάχνει κανείς τρέχοντας: να νιώσει ωραία.
Όλα ξεκινάνε από την απάντηση που δίνει ο κάθε πολίτης ή το κάθε κόμμα στα διλήμματα που αφορούν τον αθλητισμό. Αθλητισμός ή πρωταθλητισμός; Ερασιτεχνισμός ή επαγγελματισμός; Τι τελικά προσφέρουν σε μια κοινωνία οι δεύτερες επιλογές των παραπάνω; Το κράτος πάντως έχει απαντήσει εδώ και δεκαετίες. Για παράδειγμα, σε σχολικό επίπεδο έχει θεσμοθετηθεί η μοριοδότηση στις εισαγωγικές εξετάσεις των μαθητών που διακρίνονται σε πανελλήνιους αγώνες. Κίνητρο δηλαδή για πρωταθλητές, όχι για αθλητές!
Το "Υπέρ περιπάτου" ΕΔΩ
Σημειώσεις:
[1]: Ουμπέρτο Έκο "Η σημειολογία στην καθημερινή ζωή" εκδ. Μάλλιαρη σελ. 94-95
[2]: Χαρακτηριστικά, πριν από μερικά χρόνια, όταν πέθανε ο Κανελλάκης, μεγαλοπαράγοντας του Ιωνικού Νικαίας, η ΠΑΕ Ιωνικός ζήτησε να μετονομαστεί το δημοτικό γήπεδο Νεάπολης σε "Νίκος Κανελλάκης". Θεωρούσανε το -δημοτικό επαναλαμβάνω- γήπεδο δικό τους, κάτι σαν χρησικτησία! Ευτυχώς ο τότε Δήμαρχος αρνήθηκε. Επί της ουσίας όμως ο δήμος σε αυτούς έχει δώσει τη χρήση.
[3]: Δυο θρυλικές μορφές του τρεξίματος, ο Αμπέμπε Μπικίλα και ο Εμίλ Ζάτοπεκ για κάποιο διάστημα τρέχανε ξυπόλητος και με αρβύλες αντίστοιχα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου