Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

#78 Οι πρώτες φωτογραφίες της ιστορίας

 Οι πρώτες φωτογραφίες

Η όγδοη τέχνη γεννιέται



Του "Ιδεογράφου"

Οδοφράγματα του Παρισιού τον Ιούνη του 1848, λίγο πριν την επέμβαση του στρατού. Ο M. Τιμπώ (Thimbault) απαθανάτισε σε αυτήν την υπέροχη δαγγεροτυπία (που φυλασσεται σε μουσείο) μια σημαντική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας, την εξέγερση των εργατών που ακολούθησε την αστικοδημοκρατική επανάσταση του Φλεβάρη του 1848. Αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της συντηρητικής στροφής του πολιτεύματος (η Β' Γαλλική Δημοκρατία) που εγκαθιδρύθηκε με την κατάργηση της μοναρχίας. Τα στρατεύματα του στρατηγού Λαμορισιέ επιτέθηκαν λίγο μετά και τα διέλυσαν. Συνολικά σκοτώθηκαν 10.000 εξεγερμένοι σε όλο το Παρίσι, ενώ άλλοι 4.000 εκτοπίστηκαν στην Αλγερία.
Στο πλάνο είναι η οδός Σαιν Μορ Ποπινκούρ. Είναι η πρώτη παγκοσμίως φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε για ειδησεογραφία, στο ένθετο "Journées illustrées de la révolution de 1848" της εφημερίδας L'Illustration ν.279-280 στις 1 Ιούλη του ίδιου χρόνου. Την επόμενη μέρα, 26 Ιούνη, ο Τιμπώ τράβηξε τον ίδιο δρόμο με διαλυμένα πια τα οδοφράγματα.

Με αυτήν την φωτογραφία το ρεπορτάζ απέκτησε πλέον μια μεγαλύτερη αντικειμενικότητα στα μάτια των αναγνωστών. Ως τότε γινόταν εικονογράφηση, όπου υπήρχε έντονα η προσωπική εκδοχή του γραφίστα. Συν τοις άλλοις, το πρώτο φωτορεπορτάζ αφορούσε ένα γεγονός για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελάνης και όχι κάποιο β' γραμμής ενδιαφέροντος.

Και παρακάτω μια εκπληκτική λεπτομέρεια: Αριστερά εξεγερμένοι επιδιορθώνουν/κατασκευάζουν το πρώτο οδόφραγμα και δεξιά ένας άνθρωπος κοιτάζει με επιφύλαξη πίσω από τις γρίλιες ενός πατζουριού!
------------------------



Αυτή είναι η πρώτη (γνωστή) "σέλφι" στην ιστορία. Τραβήχτηκε από έναν νεαρό χημικό και ερασιτέχνη φωτογράφο ονόματι Ρόμπερτ Κορνέλιους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1839
Ο Κορνέλιους έβγαλε το καπάκι του φακού, έτρεξε μπροστά και πόζαρε για περίπου ένα λεπτό, μέχρι να επιστρέψει και να ξανακλείσει τον φακό. 
Από τότε μέχρι σήμερα, παρά τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και τη γνώση, αυτός που τραβάει αυτοφωτογραφία πάλι δεν κοιτάζει στο φακό, αλλά εκεί που νομίζει ότι είναι ο φακός. 

---------------------------



Αυτή τώρα είναι η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία που απεικονίζει ανθρώπους. Τραβήχτηκε το 1838 από τον γάλλο Λουί Νταγκέρ (από τον οποίο πήρε το όνομά της η δαγγεροτυπία - ο πρόδρομος της φωτογραφίας) και δείχνει την μπουλβάρ ντι Τέμπλ του Παρισιού. 

Η λήψη κράτησε δέκα λεπτά και για αυτό ο δρόμος φαίνεται έρημος- στην πραγματικότητα κόσμος, άμαξες και άλογα περνούσαν και έρχονταν ξεφεύγοντας τελικά από το πλάνο. Όμως, κάτω έμειναν σχεδόν ακίνητοι στο δεκάλεπτο εκείνο ένας λούστρος με τον πελάτη του και δυο θαμώνες ενός καφενείου σε ένα τραπεζάκι δίπλα. Και αυτοί οι τέσσερις είναι οι πρώτοι που φωτογραφήθηκαν ποτέ!

Η δαγγεροτυπία αυτή είναι ανεστραμμένη, κάτι το οποίο φαίνεται (όχι στην ανάλυση της φωτογραφίας που επισυνάφτηκε) από την ταμπέλα ενός ξενοδοχείου πάνω αριστερά, στην οποία τα γράμματα είναι ανάποδα• όπως τα κάναμε στο νηπιαγωγείο!

--------------------------
 


Και συνεχίζοντας αντίστροφα στον χρόνο, φτάνουμε στην πρώτη φωτογραφία που τράβηξε άνθρωπος. Χρειάστηκε οκτώ ώρες και τραβήχτηκε περίπου το 1826 από τον γάλλο Ζοζέφ Νιέπς από το παράθυρο του σπιτιού του. Η παραπάνω φωτογραφία είναι αναπαραγωγή της πρώτης, της οποίας η πρωτότυπη μεταλλική πλάκα παρουσιάζεται εδώ:


----------------------------
Πηγές:

https://www.presspop.gr/articles/2014/02/17/οι-πρώτες-φωτογραφίες-που-τραβήχτηκαν-ποτέ-και-σώζονται-μέχρι-σήμερα
http://www.luminous-lint.com/app/vexhibit/_THEME_Documentary_19thc_01/6/89/553471462552555396963/
https://www.google.com/amp/s/www.piqueshow.com/home/2017/2/27/first-photograph-to-illustrate-a-newspaper-story%3fformat=amp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου