Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

#21 Η εξάπλωση του κορονοϊού και η υπόθεση του αεροπλανοφόρου "Θ.Ρούζβελτ"

Η εξάπλωση του κορονοϊού και η υπόθεση του αεροπλανοφόρου "Θ.Ρούζβελτ"


Του "Ιδεογράφου"

Η Κίνα σήμερα είναι ένας βιομηχανικός και εμπορικός κολοσσός με κύκλους εργασιών σε όλον τον κόσμο. Ο κορονοϊός ξεκίνησε από μια επαρχία της και σύντομα επεκτάθηκε σε όλον τον κόσμο. Και για αυτό ονομάστηκε και πανδημία.
Βαριά επλήγησαν οι βιομηχανικές-εμπορικές χώρες του λεγόμενου (θυμάστε τον όρο;) Πρώτου και Δεύτερου Κόσμου (και το Ιράν από τις λεγόμενες τριτοκοσμικές), οι οποίες έχουν τεράστια κίνηση στα αεροδρόμια και στα λιμάνια τους. Περιοχές της Ευρώπης, όπως τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη, με μικρότερο εμπορικό ισοζύγιο (χαρακτηριστική και η κλιμάκωση ακόμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας), έχουν συγκριτικά προφυλαχθεί, παίρνοντας όλες σχεδόν ανεξαιρέτως αποφάσεις καραντίνας, όταν είδαν τι γινόταν στη Δυτική Ευρώπη. Το περισσότερο κοκκίνισμα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Ρουμανίας πιθανό να εξηγείται και από την πολιτική των τεστ που ακολουθούν ("όποιος ψάχνει βρίσκει").

Αλλά, ας πούμε μια ιστορία που έχει σχέση με τον κορονοϊό και τον ανταγωνισμό Κίνας-ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας. Γιατί έχει ακουστεί και αυτή η πλευρά. Στις αρχές Μάρτη, το πυρηνικό αεροπλανοφόρο "Θεόδωρος Ρούζβελτ" των ΗΠΑ βρισκόταν σε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Βιετνάμ (άστε τα, μην τα ρωτάτε). Τέσσερα μέλη του πληρώματος κόλλησαν τον ιό. Σύντομα αυτός επεκτάθηκε σε πάνω από 400 άτομα πάνω στο πλοίο. Ο κυβερνήτης του τότε πήρε μια λογική απόφαση. Απέσυρε το πλοίο από την περιπολία του για να νοσηλευτούν οι ναύτες. Έδεσε στο Γκουάμ και άφησε πάνω μόνο πλήρωμα ασφαλείας. Η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν άμεση: τον έπαυσε από τα καθήκοντά του!

Γιατί;

Γιατί το αεροπλανοφόρο περιπολούσε στη Νότια Σινική Θάλασσα- εκεί είναι χρεωμένο-, δηλαδή στα αμφισβητούμενα από την Κίνα (από τις ΗΠΑ επίσης) ύδατα, εμποδίζοντας τους κινέζους να δηλώσουν παρουσία (και γκριζάρισμα της ζώνης) εκεί. Μόλις το αεροπλανοφόρο αποσύρθηκε, οι κινέζοι πραγματοποίησαν αμέσως ναυτικές ασκήσεις στον τομέα της περιπολίας του! Έτσι, η αποθέωση του καπετάνιου του "Ρούζβελτ" από το πλήρωμα, επειδή τους πήγε σε νοσοκομείο, απαντήθηκε με ξήλωμα από το Υπουργείο Αμύνης, διότι με την ενέργειά του αυτή (παρότι δεν υπάρχει πόλεμος) έπληξε σοβαρά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ! Ο Τύπος στην Αμερική τον έχει περάσει γενεές δεκατέσσερις. Τυπική αιτιολογία ήταν ότι ανακοίνωσε την πρόθεσή του, όχι με απόρρητο μήνυμα και όχι απευθείας στην υψηλή διοικητική ιεραρχία που προβλεπόταν, αλλά χαμηλότερα.

(Φώτο από βικιπέντια. Πυκνότητα κρουσμάτων με αναγωγή στον πληθυσμό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου