Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

#72 Μικρά της Ιστορίας XVΙΙ (Η καρμπονάρα)

 

Η αυθεντική καρμπονάρα

Η γέννηση της καρμπονάρας με την πτώση του φασισμού



Άλλα "Μικρά της Ιστορίας" ΕΔΩ
Του «Ιδεογράφου»

Θα ανατρέψουμε σήμερα πεποιθήσεις δεκαετιών. Η καρμπονάρα, η αγαπημένη σε πολλούς μακαρονάδα, όχι φυσικά εκείνη η αμερικανιά με την κρέμα γάλακτος, που όλοι- μισό λεπτό, αμερικανιά είπατε; Μα και η κανονική...αμερικανιά είναι κατά κάποιον τρόπο! Ας τα πάρουμε στη σειρά:
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΗ: η καρμπονάρα δεν κατάγεται από τη Βόρεια Ιταλία, όπως πιστεύαμε. Τρώγεται συχνά στη Ρώμη γιατί ΕΙΝΑΙ από τη Ρώμη. Γι αυτό και τη φτιάχνουνε τόσο καλά. Τα υλικά της είναι αυγό (σε σκόνη-θα καταλάβετε στη δεύτερη ανατροπή), τυρί αλμυρό (πεκορίνο ή παρμεζάνα ή και τα δυο), λαρδί και μπέικον. Η δημοφιλής παραλλαγή της είναι με αυγό (ολόκληρο, όχι κρόκους μόνο), το ίδιο τυρί, λάδι (όχι ελαιόλαδο) και καπνιστό χοιρινό-όχι ακριβώς μπέικον. Φτιάχνεται αυστηρά με σπαγγέτι.
Στον ιταλικό τσελεμεντέ του 1930 η καρμπονάρα δεν υπήρχε. Ούτε σαν όνομα, ούτε σαν μακαρονάδα με κάποιο άλλο όνομα, γιατί...



ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ...την εφηύραν Αμερικάνοι στρατιώτες το 1944 στη Ρώμη. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ρώμης από το Φασισμό, οι μόνοι που είχανε ικανοποιητικές ποσότητες φαγητού στα χέρια τους ήταν οι μαυραγορίτες και οι Αμερικάνοι φαντάροι. Οι τελευταίοι παίρνανε από το Σώμα Εφοδιασμού τους, μεταξύ άλλων, αυγά σε σκόνη και μπέικον. Κάποιοι πήγανε σε έναν Ιταλό μάγειρα (ο θρύλος λέει στο Βίκολο ντελλα Σκρόφα-σοκάκι της γουρούνας) και του είπανε να φτιάξει μια μακαρονάδα και να χρησιμοποιήσει τα παραπάνω υλικά. Πάρε και φτιάξε. Αυτός τσιγάρισε το μπέικον στο λαρδί, έβαλε τα βρασμένα μακαρόνια, αλάτι, πιπέρι και την σκόνη και έτοιμο. Και έτσι βγήκε η καρμπονάρα. Το όνομά της το πήρε επειδή έμοιαζε σε όλα τα υλικά, πλην μπέικον, με τα μακαρόνια που τρώγανε οι εργάτες στα καμίνια που φτιάχνανε κάρβουνα (το καμίνι=la carbonara στα ρομανέσκο, την διάλεκτο της Ρώμης) στο Λάτσιο και στο γειτονικό Αμπρούτσο (φώτο). Αυτοί μάλιστα, λέει, βάζανε την μακαρονάδα τους χύμα μέσα σε τσάντα μέσης και την τρώγανε από κει, απευθείας, με τα χέρια.


Η δημοφιλής λοιπόν μακαρονάδα γεννήθηκε εκεί, όταν κατέρρευσε ο φασισμός. Ο Μουσολίνι- λογικά- δεν πρόλαβε να τη δοκιμάσει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου